Slovenački plivač maratonac Martin Strel u subotu je postao prvi čovek koji je celom dužinom preplivao najveću svetsku reku Amazon, postavivši novi rekord u dugom plivanju sa 5.265 kilometara pređenih u 66 dana.
Strel (52) je svoj epski poduhvat završio u subotu kod brazilskog grada Belema, 2.440 km severno od Rio de Žaneira, 4 dana ranije nego što je planirano, sa prosečno pređenih 84 km na dan, objavio je Bi-Bi-Si.
Na kraju maratona Strel je patio od vrtoglavice, mučnine, proliva i sunčanice, međutim po njegovim rečima, bilo je i gorih trenutaka, kada je bio u takvim bolovima da nije mogao sam da izađe iz vode.
"Jednom su morali da me odvedu u bolnicu da mi provere srce. Ali sve je ispalo OK." - rekao je Strel.
U četvrtak, tokom pauze u plivanju, žalio se da su okeanski talasi na ušću Amazona toliko jaki da ga vraćaju uzvodno.
Martinov sin Borut, potvrdio je u subotu da je maraton završen: "Stigao je do nulte tačke. Svečanost će biti održana u nedelju u Belemu, ali on je završio danas." - izjavio je za Asošiejted Pres.
Martin Strel i ranije je postavljao rekorde u dugom plivanju, preplivavši 2000. godine Dunav (3.004 km), 2001. Misisipi (3.797 km) i 2004. godine Jangce (4.003 km).
Iz Ginisove knjige rekorda su poručili kako će im trebati nekoliko nedelja da potvrde rekord.